Petición online:http://ow.ly/P1An4

Más información en:

aliwithoutID.blogspot.com(Inglés) /alisanspapiers.blogspot.com(Francés)

sábado, 18 de julio de 2015

elpuntavui.cat: Periodisme en vaga de fam

SUÏSSA. Llibertat d'expressió

Ali Lmrabet no pren aliments sòlids des del 24 de juny perquè el Marroc no li renova ni el passaport ni el DNI

 El periodista vol fer una revista satírica

Molta aigua, sal, sucre i bicarbonat. Aquesta és la dieta que fa el periodista Ali Lmrabet des que el 24 de juny va començar una vaga de fam indefinida com a protesta perquè el govern del Marroc no li renova el document nacional d'identitat ni el passaport. “He perdut deu quilos però estic bé –reconeix–, el pitjor és la calor que fa a la plaça de les Nacions de Ginebra”, situada davant la seu l'Alt Comissionat dels Drets Humans de l'ONU, on Lmrabet s'està cada dia de les nou del matí fins a les cinc de la tarda. “Després me'n vaig a un església protestant on m'han acollit”, diu aquest periodista crític amb el poder marroquí que no té DNI des del 2012, ni passaport des del 24 de juny passat.
Per poder renovar-los, al Marroc cal un certificat de residència que les autoritats de Tetuan, la ciutat on va néixer, ara li neguen. “Vaig anar a comissaria amb una vintena de documents que acreditaven que el meu domicili és a casa el pare i em van fer la documentació, però l'endemà em va trucar el comissari per dir-me que havia de tornar-la, que l'estaven pressionant des de Rabat; i que si no l'entregava, l'amenaçaven d'enviar-lo al Sàhara, com si fos el Gulag!”, s'exclama Lmrabet. Davant d'aquestes pressions, el periodista va optar per lliurar la documentació en “presència d'un pèrit judicial”. Ara, la intenció del govern del Marroc és que faci la reclamació a través del ministeri de Justícia, però ell s'hi nega perquè sosté que es tracta d'un simple tràmit administratiu.
Com bé recorda Lmrabet, la clau és que sense papers no pot tirar endavant una nova revista satírica al seu país, continuació de Demain, que no es publica des del 2003, quan les autoritats la van tancar. Llavors, el govern el va condemnar a deu anys d'inhabilitació professional, una pena que expirava l'11 d'abril passat, dia en què Lmrabet va anunciar el llançament de la nova publicació Après demain –el nom li va donar el dibuixant francès Cabu, assassinat en l'atac contra Charlie Hebdo–, “una revista independent, sense publicitat i amb una tirada de 200.000 exemplars. No demano subvencions, ni diners, sinó el dret fonamental a exercir la meva professió”, reclama el periodista.
Lmrabet entén que l'exercici en llibertat del periodisme “no agrada al règim marroquí” i assegura convençut que “el ministeri de l'Interior i els serveis secrets són al darrere de tot plegat. Són uns extremistes i jo només reclamo un dret fonamental”, es plany. A l'espera de noves mesures de pressió i de que el relator de Nacions Unides que estudia el cas es manifesti, Lmrabet continua en vaga de fam.

No hay comentarios:

Publicar un comentario